20.5.2024
Dentalna medicina

Kako izgleda proces izrade cirkonske zubne krunice?

Jeste li čuli za cirkonske zubne krunice i znate li kako se izrađuju? Cirkonske krunice su jedan od najkvalitetnijih oblika zubne protetike, a izrađujemo ih samostalno u našem zubotehničkom laboratoriju.

Čes Dental&Estetic klinika ponosi se svojim zubotehničkim laboratorijem, koji već dugi niz godina izrađuje visokokvalitetnu zubnu protetiku te prati suvremene trendove i kontinuirano ulaže u tehnološke procese i uređaje. Naši dentalni tehničari predani su strogo kontroliranom procesu izrade, a kako bi pacijent dobio savršeni protetski rad i poboljšanu kvalitetu života. 

Što su cirkonske zubne krunice i kome se preporučuju? 

Zubne krunice fiksni su protetski nadomjesci koji se pričvršćuju na zube, a preporučuju se pacijentima s manjkom zubi ili oštećenim te slabim zubima. Izrada krunica od materijala poput cirkona pomaže nam postizanje vrlo kvalitetne protetike uz gotovo prirodan izgled, poput vlastitih zubi. Ako vas muči nedostatak zubi ili su oni loše kvalitete, savjetujemo da rezervirate svoje termin za besplatan pregled i saznate jeste li idealan kandidat za ovaj oblik protetike. 

digitalno modeliranje cirkonske zubne krunice

Sve započinje digitalnim otiskom 

Nakon što se sa stomatologom dogovori izrada cirkonske zubne krunice, proces započinje uzimanjem digitalnog otiska vaše čeljusti. Nakon toga, naši dentalni tehničari s pomoću digitalnih programa rade modeliranje čeljusti te izgled zubne krunice. U prvim koracima slijedi i izrada 3D privremenog protetskog rješenja, a koje se nosi sve dok se proces ne finalizira. Time vam je omogućena normalna kvaliteta života i funkcionalnost žvakanja, tijekom procesa izrade i terapije. 

Proces izrade 

Pravi proces izrade započinje frezanjem sirovog cirkona u oblik potreban za zubnu krunicu. Ovaj proces kontrolira se putem programa na računalu, a izvodi u posebnom stroju za frezanje. Nakon ovoga, vrijeme je za pripremu sirovog cirkona za sinterizaciju. Dijelovi krunice se pažljivo odvoje i obruse, a potom stavljaju u peć za cirkonsku krunicu gdje se vrši proces sinterizacije. 

cirkonske-krunice-za-zube-navlake-iskustva

Kontrola kvalitete i završni korak 

Nakon procesa sinterizacije, sijedi proces bojanja i prilagođavanja krunice kako bi ona izgledala što vjernije i pristajala uz preostale zube u čeljusti. U ovom procesu moguće je prilagođavati nijanse boja, a naš savjet je što prirodniji izgled kako se krunica ne bi primijetila u odnosu na ostale zube. Potom slijedi proces glaziranja, čime osiguravamo da se boja pravilno stopila i osušila. Nakon toga, slijedi kontrola kvalitete i cirkonska zubna krunica je spremna za pacijenta. 

Za sve informacije ili rezervaciju termina, možete nas kontaktirati putem telefonskog broja 031/283-948 ili putem e-maila info@dentist.hr

Foto: Čes Dental&Estetic