25.7.2024
Dentalna medicina

Može li se zubni živac sam oporaviti?

Osjećate li pulsirajuću i neugodnu zubobolju? Kod ovakve vrste zubobolje, najčešće je riječ o povredi zubnog živca do koje je došlo zbog karijesa ili traume, poput prejakog zagriza.

Ovakvi slučajevi često se rješavaju endodoncijom, granom stomatologije koja se bavi liječenjem zubnih živaca. Prioritet je uvijek pokušati liječiti zube, a tek kao posljednje rješenje govorimo o njihovom vađenju i protetskim nadomjescima. Čime se sve endodoncija bavi i postoji li mogućnost da se zubni živac sam oporavi? 

Spasite zube uz pravovremenu reakciju 

Osim što je vrlo važno održavati redovitu oralnu higijenu, važno je napraviti i redovite stomatološke preglede gdje se mogu utvrditi nepravilnosti i bolesti zuba, poput karijesa koji može prouzročiti daljnje probleme. Jednako tako, osjećate li neobičnu zubobolju ili podražaje na toplo-hladnu hranu i pića, pokušajte što prije otići na kontrolni pregled kod stomatologa. Pokaže li se sumnja, stomatolog će vas uputiti da napravite RTG snimku kako bi se vidjelo pravo stanje vaših zubnih kanala i korijena. 

specijalist-endodoncija-osijek-pregled

Endodontsko liječenje u samo jednoj posjeti

I dok je nekad bila ustaljena praksa da se endodontsko liječenje vrši kroz nekoliko posjeta, danas se ono može odraditi kroz samo jednu posjetu! Kod iznimno zahtjevnih slučajeva, ono se radi u nekoliko posjeta, ali u periodu od 7 do 10 dana. Primijenom ovakve vrste liječenja, cilj je ukloniti sav organski sadržaj iz korijena, dobro ga očistiti i popuniti kako se infekcija ne bi mogla proširiti. Drugim riječima, cilj je ukloniti živac ili ga liječiti, a kako bi se problem sanirao i bol nestala. 

Može li se živac sam oporaviti?

Iako su ovakvi slučajevi rijetki, zubni se živac ponekad zaista može sam oporaviti. Kako bismo bili sigurni da je riječ o tome, provodimo niz dijagnostičkih testova te pratimo oporavak živca. Pa ipak, u slučaju da vam stomatolog preporuči endodontsko liječenje, nema razloga za strah. Zahvati se izvode pod lokalnom anestezijom i tijekom istih se bol ne osjeti, a nakon zahvata stomatolog može prepisati analgetik za daljnje ublažavanje boli. Oporavak traje nekoliko dana, a potrebno je pripaziti na tretirano područje, način žvakanja te vrstu hrane koju konzumirate. 

liječenje-zubnog-živca

Opis endodontskog liječenja, kao i odgovore na najčešća pitanja, možete pronaći na našoj web stranici za endodonciju

Za sve informacije ili rezervaciju termina, možete nas kontaktirati putem telefonskog broja 031/283-948 ili putem e-maila info@dentist.hr


Foto: Čes Dental&Estetic