22.5.2024
Dentalna medicina

Što je bruksizam i na koji način možemo popraviti kvalitetu vaših zubi?

Jeste li ikada čuli za pojam bruksizam? Možda i niste, ali zato ste sigurno čuli za njegov laički naziv, a to je škripanje zubima.

Riječ je o stanju gdje dolazi do, često, nesvjesnog stiskanja ili škripanja zubima, a što može dovesti do raznih zdravstvenih poteškoća pa i oštećenja zubi. Zašto se bruksizam javlja kod pojedinih ljudi i što se može napraviti u dentalnoj medicine kako bi se takvim pacijentima pomoglo? 

Nesvjesno škripanje stvara brojne probleme

Bruksizam se najčešće javlja tijekom sna, ali moguće je čak i tijekom budnog stanja. On može biti izazvan raznim čimbenicima, poput stresa i anksioznosti, poremećaja spavanja, nepravilnog zagriza te drugih faktora poput stila života. Vrlo je važno na vrijeme reagirati, stoga ako sumnjate na pojavu bruksizma ili vama bliske osobe primijete kako noću škripite zubima, potražite pomoć kod stomatologa. Od pomoći može biti i posjet liječniku opće medicine, posebice ako su vas do bruksizma doveli stres i anksioznost. 

Koje su sve moguće posljedice bruksizma? 

Najveći problem koji se može dogoditi uslijed kontinuiranog bruksizma jest oštećenje i pucanje zubi. Potom slijedi napetost i bol u mišićima čeljusti, a može doći i do problema sa zglobom čeljusti što može utjecati na otežano otvaranje usta i dodatne bolove. Od posljedica uzrokovanih bruksizmom, mogu se još pojaviti i glavobolje te problemi sa spavanjem. Zbog svega navedenog, vrlo je važno na vrijeme reagirati te smanjiti posljedice na minimum. 

Kako se može pomoći osobama koje pate od bruksizma?

U situacijama gdje bruksizam dovede do slabljenja i oštećenja zubi, najbolji savjet su dentalne korekcije i prilagođena rješenja. Jedan od pacijenata za primjer je Tony, koji je godinama patio od bruksizma i tako uništio svoje prirodne zube. Za Tonyja je najbolje rješenje bilo izraditi cirkonske zubne krunice koje su se stavile na njegove preostale očuvane zube. Ovo je jedno od najprirodnijih i najkvalitetnijih rješenja zubne protetike. Tonyju je zubna krunica uvelike poboljšala kvalitetu života, ali i ono najvažnije, vratili smo mu osmijeh kakav i zaslužuje. 

Za sve informacije ili rezervaciju termina, možete nas kontaktirati putem telefonskog broja 031/283-948 ili putem e-maila info@dentist.hr


Foto: Čes Dental&Estetic