Obavijest za vrijeme trajanja posebne situacije uzrokovane epidemijom virusa COVID-19 

Poštovani pacijenti, poslovni partneri i drugi koji surađujete s nama, ili koristite naše usluge. 

Dental centar Čes je po preporukama kriznog stožera civilne zaštite prestao s direktnim prijemom pacijenata

 Sve upite, informacije ili savjete možete dobiti putem telefona 031/283-948 ili mobitela 099/2892355 te putem email adrese: info@dentist.hr putem facebook profila Dental centar Čes 

U nadi za što bržim povratkom u normalan život želimo Vam svu sreću, te ono najbitnije: poštujte odluke i preporuke civilnog stožera, ostanite doma i ostanite zdravi.

Vaš Dental centar Čes  

Estetska stomatologija i izbjeljivanje zubi

Vrste usluga


Što je estetska stomatologija?

Estetska stomatologija interdisciplinarna je grana stomatologije koja ujedinjuje gotovo sva područja stomatologije. Često se nepravedno smatra kozmetičkim zahvatom u ustima, jer konačni cilj ipak je prirodna harmonija živačnog sustava, zubi i zubnog mesa. Kako je estetska stomatologija postala dio svake stomatološke terapije, u Dental centru Čes sve zahvate izvodimo s vrhunskim estetskim rezultatom. 

Osmijeh je jedna od prvih stvari koje će ljudi na Vama primijetiti. Lijep osmjeh dati će Vam samopouzdanje, ali i poboljšati privatnu i poslovnu komunikaciju. 

Izbjeljivanje zubi 

Izbjeljivanje zubi estetski je stomatološki postupak kojim se, putem kemijske reakcije sredstva za izbjeljivanje, postojeća boja zuba mijenja u nekoliko nijansi svjetliju. Prije samog postupka potrebno je očistiti zube od naslaga te zaštititi zubno meso. Postupak traje oko sat vremena i rezultat je vidljiv odmah. 

Važno je naglasiti da izbjeljivanje zubi ne utječe na boju krunice, mostova, ljuskica ili plombi, stoga ih je potrebno zamijeniti nakon završetka tretmana kako razlika u boji ne bi bila vidljiva. 

Izbjeljivanje zubi nije štetno za zube niti oštećuje caklinu, za razliku od različitih abrazivnih sredstava koja se prodaju u trgovinama. Abrazivna „whitening“ sredstva mogu ukloniti mrlje od kave ili duhanskog dima, no ne mogu posvijetliti boju zuba stoga je potrebno pripaziti što kupujete. Jedina nuspojava izbjeljivanja zubi je preosjetljivost koja nestaje nakon jednog ili dva dana. 

Keramičke ljuskice 

Keramičke ljuskice ili Veneers su tanke i prozirne keramičke ljuskice koje se lijepe, odnosno cementiraju na pripremljenu prednju plohu zuba. Njihova svrha je promijeniti boju zuba te korigirati oblik. Ukoliko imate problema sa oštećenom ili obojanom caklinom (zbog upotrebe antibiotika, pušenja, odnosno loših navika), problema s potrošenim ili oštećenim zubima ili, pak, nekih ortodonstkih anomalija poput povećanog razmaka ili manjih rotacija zuba, keramičke su ljuskice odlično rješenje za Vas. 

One omogućuju potpuno prirodan izgled jer se za izradu upotrebljava nekoliko boja porculana, dok je za postavljanje uglavnom dovoljno 2 dolaska zubaru. Prvi se puta uzima otisak zuba, minimalno brusi prednja ploha ili uopće ne brusi (non-prep veneers) zuba te postavljaju privremene ljuskice. Trajne dentalne ljuskice se zatim izrađuju u laboratoriju te nakon nekoliko dana cementiraju na zube. 

Keramičke ljuskice predstavljaju brzo i efikasno rješenje, a njihova trajnost je oko 10 – 15 godina, ovisno o oralnoj njezi. 

Krunice 

Krunice su protetski nadomjesci koji se izrađuju u slučajevima kada je zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba odnosno ispun. Postoje više vrsta krunica, odnosno materijala od kojih se izrađuju, metal-keramička, cirkon keramička, potpuno keramička. 

Metal keramička krunica najčešći je izbor zbog svoje prihvatljive cijene te izrazito dobrih funkcionalnih i estetskih svojstava, no moguće je prosijavanje metalnog ruba ukoliko dođe do povlačenja zubnog mesa. 


Potpuna keramička krunica jednake je kvalitete i trajnosti (5 – 8 godina), ali zbog svog prirodnijeg izgleda estetski je bolja opcija. Također, za brušenje zuba za potpunu keramičku krunicu manje je opsežno nego kod metal keramičke krunice.

Cirkon keramička krunica najmodernija je vrsta krunice, koja zbog svoje kompjutorske izrade, i biokompatibilnosti cirkona predstavlja najsigurniji i najbolji izbor pri protetskom zbrinjavanju zuba.

Kod krunica i mostova je navažnije održavanje higijene. Korištenje interdentalne četkice i redovite kontrole kod stomatologa, učiniti će da Vaš most potraje godinama. Također, preporučamo korištenje zubnog konca, kao i ispiranje fluoridiranim otopinama prije spavanja. 

Estetski ispuni 

Estetski ispuni nadoknađuju zubnu strukturu u slučajevima kada nije potrebna prevelika obnova zubnog tkiva. Nekada su se izrađivali od amalgama. Osim što je imao neprirodan metalni izgled, za njegovo postavljanje bilo je potrebno i brušenje zdravog dijela zuba. Materijali koje danas koristimo za izradu „plombe“ estetski su (u prirodnoj boji zuba), imaju izvrsna mehanička svojstva te se odlično vežu za strukturu zuba. 

Ukoliko je zub previše oštećen (pogotovo zub kojem je izvađen živac) i ne može zajedno sa ispunom podnijeti opterećenje koje nastaje prilikom žvakanja, preporučamo izradu krunice. 

Kontaktirajte nas

Naša adresa Stjepana Radića 50, 31000 Osijek