Obavijest za vrijeme trajanja posebne situacije uzrokovane epidemijom virusa COVID-19 

Poštovani pacijenti, poslovni partneri i drugi koji surađujete s nama, ili koristite naše usluge. 

Dental centar Čes je po preporukama kriznog stožera civilne zaštite prestao s direktnim prijemom pacijenata

 Sve upite, informacije ili savjete možete dobiti putem telefona 031/283-948 ili mobitela 099/2892355 te putem email adrese: info@dentist.hr putem facebook profila Dental centar Čes 

U nadi za što bržim povratkom u normalan život želimo Vam svu sreću, te ono najbitnije: poštujte odluke i preporuke civilnog stožera, ostanite doma i ostanite zdravi.

Vaš Dental centar Čes  

Oralna kirurgija – vađenje zuba

Vrste usluga


Što je oralna kirurgija?

Oralna kirurgija specijalistička je djelatnost dentalne medicine, a najčešći zahvati su vađenje zuba (posebice vađenje umnjaka). Iako je moderna stomatologija napredovala, nisu rijetki slučajevi kada je potrebno vađenje zuba zbog dubokog karijesa, uznapredovalog parodontitisa, upalnih procesa na vrhu korijena zubi te impaktiranih (neizraslih) umnjaka.

Svi se zahvati oralne kirurgije rade u lokalnoj anesteziji i u potpunosti su bezbolni.

Alveotomija 

Alveotomija je rutinski operativni zahvat ekstrakcije ili vađenja zuba – umnjaka koji zbog nedostatka prostora ili krivog položaja ne mogu pravilno niknuti. Evolucija pokazuje kako ljudska čeljust ima tendenciju smanjivanja, stoga većina pojedinaca već danas nema dovoljno mjesta za sve zube. Umnjaci, s obzirom da niču posljednji, često ne izrastu ili samo djelomično izrastu u našim ustima.

Samo postojanje takvog umnjaka nije razlog za vađenje, no najčešće tijekom nicanja umnjaci stvaraju probleme u vidu upale i oticanja. U određenim slučajevima dovoljno je samo čišćenje područja oko umnjaka, no ukoliko se proces zakomplicira, potrebno je kirurško vađenje zuba.

Naša je preporuka da se prije vađenja umnjaka dobro odmorite i nešto ujutro pojedete jer podnošenje operacije i oporavak ovise o Vašem općem (zdravstvenom) stanju. Važno je da nakon alveotomije ranu održavate čistom kako biste smanjili rizik od infekcije. Bol i oteklina su normalne postoperacijske pojave, a sam oporavak traje od 2 do 7 dana.

Apikotomija

Drugi najčešći zahvat u oralnoj kirurgiji je apikotomija, odnosno resekcija korijena pri kojem se odstranjuje vrh korijena zuba zajedno sa prisutnim patološkim procesom – cista ili granulom. Resekcija korijena provodi se kada je zub nemoguće izliječiti endodontskim zahvatom te predstavlja posljednji način očuvanja zuba od vađenja.

Kortikotomija 

Kortikotomija je operativni zahvat koji se provodi kod pacijenata čiji zubi nisu niknuli i ne vide se u zubnom nizu no postoje negdje u gornjoj ili donjoj čeljusti. Zahvatom se odstranjuje koštani pokrov trajnog zuba kako bi se olakšalo i ubrzalo njegovo izrastanje. Kortikotomija ubrzava pomak, odnosno rast zuba i do 4 puta, a najčešće se upotrebljava uz ortodontsko izvlačenje očnjaka. 

Kontaktirajte nas

Naša adresa Stjepana Radića 50, 31000 Osijek