Obavijest za vrijeme trajanja posebne situacije uzrokovane epidemijom virusa COVID-19 

Poštovani pacijenti, poslovni partneri i drugi koji surađujete s nama, ili koristite naše usluge. 

Dental centar Čes je po preporukama kriznog stožera civilne zaštite prestao s direktnim prijemom pacijenata

 Sve upite, informacije ili savjete možete dobiti putem telefona 031/283-948 ili mobitela 099/2892355 te putem email adrese: info@dentist.hr putem facebook profila Dental centar Čes 

U nadi za što bržim povratkom u normalan život želimo Vam svu sreću, te ono najbitnije: poštujte odluke i preporuke civilnog stožera, ostanite doma i ostanite zdravi.

Vaš Dental centar Čes  

Ortodoncija i aparatić za zube

Vrste usluga


Što je ortodoncija?

Ortodoncija, odnosno ortodontska terapija način je ispravljanja nepravilnosti zubi i čeljusti pomoću ortodontskih bravica. 

Osim lijepog osmjeha, ispravljanje zubi važno je i za zdravlje cjelokupnog žvačanog sustava. Pravilni međusobni kontakti zubi osiguravaju ravnomjeran prijenos žvačnog tlaka koji smanjuje opterećenje pojedinog zuba. Također, kod nepravilnih zubi teško je održavati higijenu pa se povećava rizik od nastanka karijesa i upale zubnog mesa. 

Kada je vrijeme za prvi posjet ortodontu? 

Nicanje prvih trajnih zubi, između 6. i 7. godine djetetova života, trenutak je za prvi posjet ortodontu. Naši će stručnjaci na temelju pregleda i RTG slike čeljusti utvrditi kakav je odnos mliječnih i trajnih zubi, gornje i donje čeljusti te savjetovati ukoliko je potrebna terapija.

Neke je nepravilnosti potrebno liječiti i ranije, dok je za većinu najbolja terapija između 8. i 14. godine. Prosječno trajanje terapije je oko 18 mjeseci do dvije godine, no u određenim slučajevima može trajati i dulje. 

Korekcija zubi moguća je u svakoj dobi 

Uslijed gubitka pojedinih stražnjih zuba u dvadestima može doći do poremećaja statike u ustima, stoga je liječenje ortodontskom terapijom moguće (i poželjno) i u kasnijim godinama života. Osim opravdanih razloga, dvadesetogodišnjake zanimaju kako estetika, tako i trendovi. Razvojem novih ortodonstkih materijala i tehnika te lijepim i elegantnim dizajnom, aparatić za zube postao je i svojevrstan modni dodatak. 

Također, ni odrasli nisu imuni na ortodontsku terapiju. Ona im, osim poboljšanja zdravlja zubnog mesa i zuba, omogućava osmijeh kakav su oduvijek željeli i to je sasvim normalno i opravdano. 

Vrste ortodontskih aparatića 

Mobilni aparatić za zube – najčešće se koristi u dobi kada djeca još imaju mliječne zube. Kod njih je najvažnija suradnja djece s obzirom da aparat mora biti u ustima od 14 do 16 sati. Kada nisu u ustima, držite ih u kutijici u kojoj ih i nosite na kontrole. Perite ga vodom i četkicom i uvijek čisti apartatić stavite na oprane zube. 

Fiksni aparatić za zube – na prednji dio trajnih zubi postavlja ga isključivo specijalist ortodont i njega ne možete skinuti sami. Sastoji se od bravica za učvršćivanje i žičanog luka koji ima aktivnu funkciju pomaka zubi. Bravice se na zub lijepe posebnim sredstvima koja ne oštećuju zubnu caklinu, već sadrže fluor koji ju štiti. 

Nekoliko dana nakon postavljanja fiksnog aparata možete osjetiti bol, osjetljivost i nelagodu, no to je u potpunosti normalno dok se ne priviknete. 

Na kontrole je potrebno ići svakih 6 – 8 tjedana, gdje će Vam ortodont (ukoliko je potrebno) promijeniti žice i/ili gumice bez skidanja fiksnog dijela. Osim redovnih kontrola, vrlo je važna i higijena. 

Retencija – neophodna i jednako važna faza nakon aktivne terapije. Nakon pomaka zuba u novi položaj, potrebno je 10 do 12 mjeseci da se koštano tkivo oko zuba mineralizira kako bi se zadržao položaj postignut terapijom. Stoga je potrebno još neko vrijeme nositi retencijsku fiksnu ili mobilnu napravu koja se lijepi na unutrašnju stranu zubi te je potpuno nevidljiva. 

Održavanje higijene za vrijeme trajanja ortodontske terapije 

Na tržištu postoji veliki broj proizvoda koji su posebno napravljeni za ortodontske pacijente. Zube je potrebno prati nakon svakog obroka jer će se hrana zadržavati oko bravica te svakako pripazite na tvrdu ili ljepljivu hranu. Naša je preporuka da osim klasične četkice, upotrebljavate interdentalnu četkicu i tuš za zube. 

Ukoliko Vam neka od bravica padne, potrebno ju je što prije ponovo zalijepiti. Bravicu svakako ponesite sa sobom kod ortodonta. 

Također, prije početka ortodontske terapije svi zubi moraju biti popravljeni, a higijena treba biti savršena. 

Kontaktirajte nas

Naša adresa Stjepana Radića 50, 31000 Osijek