Obavijest za vrijeme trajanja posebne situacije uzrokovane epidemijom virusa COVID-19 

Poštovani pacijenti, poslovni partneri i drugi koji surađujete s nama, ili koristite naše usluge. 

Dental centar Čes je po preporukama kriznog stožera civilne zaštite prestao s direktnim prijemom pacijenata

 Sve upite, informacije ili savjete možete dobiti putem telefona 031/283-948 ili mobitela 099/2892355 te putem email adrese: info@dentist.hr putem facebook profila Dental centar Čes 

U nadi za što bržim povratkom u normalan život želimo Vam svu sreću, te ono najbitnije: poštujte odluke i preporuke civilnog stožera, ostanite doma i ostanite zdravi.

Vaš Dental centar Čes  

Endodoncija

Vrste usluga


Što je endodoncija?

Endodoncija je svojevrstan mikrokirurški zahvat koji podrazumijeva liječenje kanala zubnog korijena, uklanjanje zubne pulpe, što se često naziva „vađenje živca“. 

Kada Vas boli zub najčešći je razlog infekcija zubne pulpe, odnosno živca, koja nastaje zbog prodora bakterija kroz karijesnu šupljinu u zubno tkivo te nepravovremenog odlaska zubaru. Bakterije se razmnožavaju i uzrokuju upalu, kao i raspadanje tkiva. No, i bez boli može postojati infekcija zubne pulpe. Živac odumire polako i bezbolno zbog sporo napredujuće upale ili traume zuba iz djetinjstva koja može uzrokovati kroničnu upalu kosti ispod korijena zuba (apsces ili granulom). Granulom može mirovati, no može završiti i fistulom (gnojni prištić). 

Ukoliko se zub ne izliječi, on može uzrokovati probleme sa srcem, bubrezima i zglobovima. 

Koji je postupak liječenja? 

Prvi korak terapije otklanjanje je pokvarenog zubnog tkiva, odnosno mehanički se odstranjuje upaljena zubna pulpa iz korijena zuba i čisti se kanal. Nastali se prostor proširi, dezinficira te ispuni (zabrtvi) biokompatibilnim materijalom. Na to se postavi plomba ili keramička krunica (ovisno o stanju zuba). 

Kako bi liječenje zuba bilo uspješno neizostavno je imati odgovarajuću opremu i materijale. Tako se mi, u našem centru dentalne medicine, koristimo najnovijim modelima apeks lokatora (uređaja koji pronalaze i određuju duljinu korijenskih kanala) ZX Mini Morita, strojnim uređajima za obradu korijenskih kanala TriAuto Mini Morita te najkvalitetnijim materijalima za kemijsku obradu kanala kao i za njihovo punjenje.

Svi zahvati iz područja endodoncije u našem se centru dentalne medicine izvode pod lokalnom anestezijom te su za Vas potpuno bezbolni. 

Održavanje higijene nakon endodontskog liječenja 

Nakon što se zub popravi, potrebno je normalno i redovno održavati higijenu usne šupljine. Ipak, treba pripaziti jer tako ispunjen zub s vremenom gubi vlažnost i elastičnost te može lako puknuti. 

Kontaktirajte nas

Naša adresa Stjepana Radića 50, 31000 Osijek