Obavijest za vrijeme trajanja posebne situacije uzrokovane epidemijom virusa COVID-19 

Poštovani pacijenti, poslovni partneri i drugi koji surađujete s nama, ili koristite naše usluge. 

Dental centar Čes je po preporukama kriznog stožera civilne zaštite prestao s direktnim prijemom pacijenata

 Sve upite, informacije ili savjete možete dobiti putem telefona 031/283-948 ili mobitela 099/2892355 te putem email adrese: info@dentist.hr putem facebook profila Dental centar Čes 

U nadi za što bržim povratkom u normalan život želimo Vam svu sreću, te ono najbitnije: poštujte odluke i preporuke civilnog stožera, ostanite doma i ostanite zdravi.

Vaš Dental centar Čes  

Pedodoncija i mliječni zubi

Vrste usluga


Pedodoncija ili pedijatrijska stomatologija predstavlja dio stomatologije koji se bavi liječenjem zubi kod djece. Glavni cilj je prevencija karijesa na mliječnim i prvim trajnim zubima.

Suradnja stomatologa i roditelja te pravilan i pravovremeno isplaniran odlazak djeteta zubaru vrlo je važan. Nepoznate osobe, aparati i zvukovi mogu preplašiti djecu. Naša preporuka je da dijete za početak nekoliko puta odvedete stomatologu bez ikakvih intervencija na zubima, kako bi ono razvilo povjerenje. 

Prvi posjet zubaru

Najbolje vrijeme za prvi posjet stomatologu je oko 1 godine djetetova života. Kao što smo već naveli, vrlo je važno da dijete nema strah od zubara. Najmlađim se pacijentima zubi premazuju tekućinom, gelom ili lakom koji sadrži fluor (fluoridacija). Ova preventivna mjera potpuno je bezbolna za dijete, dok fluor štiti zube od karijesa i čini caklinu otpornijom. 


Oralna higijena djece 


Djeca bi zube trebala prati 2 puta dnevno (dok ne postanu dovoljno veliki da higijenu održavaju sami, ovo trebaju činiti roditelji). Četkica treba biti prilagođena djetetu, malena i mekana. U početku, za vrijeme izbijanja, zubići se mogu prati samo vodom, a kada dijete nauči ispljunuti sadržaj iz usta, može se početi koristiti pasta za zube. Vjerojatno ste primijetili da u trgovinama postoje paste za zube prilagođene određenoj dobi djeteta. Prilikom kupovine potrebno je pripaziti da pasta za zube do 6 godina starosti ima nizak udio fluorida (do 500 ppmF). 

Također, nakon pranja zubi navečer, dijete ne bi trebalo ništa jesti ni piti. To se posebno odnosi na pijenje slatkih voćnih napitaka na bočicu. Ova navika može izazvati karijes bočice – karijes koji zahvaća prednje mliječne zubiće te ih u potpunosti uništava do razine zubnog mesa. Naša je preporuka da i tijekom dana ne navikavate djecu na slatke napitke, već da za žeđ konzumiraju vodu. 

Jednostavna pravila i navike koje djeca usvoje u najranijoj dobi izuzetno su važna za cijeli život. To su adekvatna oralna higijena, zdrava prehrana i redovni posjeti stomatologu. 

Liječenje mliječnih zubi 

Mliječni zubi nisu trajni, ali to ih ne čini manje važnima. Oni čuvaju mjesto trajnim zubima, usmjeravaju njihov rast te omogućuju adekvatan razvoj. Karijes uništava dio mliječnog zuba te ga pomiče i dovodi u nepravilan položaj, stoga je potrebno plombirati ga. Ukoliko se mliječni zub ne liječi, velika je vjerojatnost da će i trajni zub na istom mjestu biti podložan karijesu. 

Ponekad je potrebno i izvaditi mliječni zub. Ovdje se radi o slučaju kada je trajni zub već izbio i nalazi se iza mliječnog koji se i dalje drži čvrsto. Također, ne smijemo zaboraviti da su djeca nestašna, tako da su česte i ozljede zuba. Prilikom pada ili udarca može doći do prijeloma krunice ili izbijanja zuba, kada je vrlo važno što prije doći stomatologu. 

Kontaktirajte nas

Naša adresa Stjepana Radića 50, 31000 Osijek